18 Şubat 2013 Pazartesi

Hamilelik döneminde yenilmesi gerekenler!

hamilelikte yenmesi gereken besinler yiyecekler öneriler...

Hamilelik sırasında yediğiniz yiyecekler bebeğinizin sağlığını direkt etkiliyor. Dikkatli ve dengeli beslenen anne adaylarının yüzde 95’ı sağlıklı bebek dünyaya getiriyor. Beslenme alışkanlığı hamileliğinizi seyrini ve hamilelik sonrası iyileşmeyi de etkiliyor. Gebelik süresince dengeli ve disiplinli beslenme için meyve, sebze, tahıl ürünleri, patates, balık, et, süt ve süt ürünleri tüketmeniz gerekli.


Tahıl Ürünleri

Tahıl ürünleri; vitamin, mineral, lif, bitkisel protein ve doymamış yağ asidi içeriyor. Ayrıca bu besin maddeleri, vücut için önemli olan ve enerji sağlayan karbonhidrat açısından da oldukça zengin. Dolayısıyla, size aşağıdaki listede verdiğimiz tahıl ürünlerini dengeli olarak tüketmeye özen gösterin.

Kepekli buğday

Bu besin maddesi, organizmanızı kuvvetlendirerek, gebelikte sık karşılaşılan vücut dirençsizliğini ortadan kaldırır.

Yulaf

Yulaf, tüm tahıl ürünleri arasında en yüksek miktarda proteini, biyotini, selülozu ve en önemli B vitaminlerini içeren besindir.

Mısır

Demir ve silisik asit açısından zengin olan bu besin, güzelliğinize katkıda bulunuyor. Çünkü kemik, cilt, saç ve tırnakların güçlenmesine yardımcı oluyor.

Pirinç

Magnezyum, demir gibi oliga elementler ile A ve B vitaminleri içeriyor. Bunlar, Vücudunuzun ihtiyaç duyduğu maddelerin alınmasına yardımcı oluyor.

Patates

Patates, elmadan 7 kat daha fazla C vitamini içeriyor. Patatesi kabuğuyla haşlamanız vitamin kaybını önlüyor. Patatese çeşitli baharatlar katarak, değişik tatlar elde edebilirsiniz. Şiş el ve ayaklardan şikayetçiyseniz, size 1 gün süresince iyot tuzu ve baharatla tatlandırılmış patates yemenizi öneriyoruz. Böylece fazla su depolayan vücut bu fazlalığını dışarıya atıyor.

Meyve ve sebze

Gebelik döneminde vücudun çeşitli vitamin, mineral ve liflerden yararlanabilmesi için, günde en az 5-6 porsiyon meyve tüketmeye dikkat etmeniz gerekiyor.

Hayvansal Proteinler

Et ve et ürünleri yüksek miktarda protein, B12 vitamini, folik asit ve demir içeriyor. Günde 1 porsiyon tavuk ve dana eti ile haftada 2-3 yumurta yemeniz, dengeli beslenmeniz açısından çok önemli. Kırmızı etin, tavuktan 2, balıktan 6 kez daha fazla demir içerdiğini unutmayın.

Her gün en az 3 porsiyon süt, yoğurt, peynir gibi süt ürünleri almayı unutmayın. Çünkü gebelik döneminizde vücudunuz özellikle süt ve süt ürünlerine gereksinim duyuyor. Bu besinler, protein dışında, kemikleri güçlendiren kalsiyum da içeriyor.

Yağ

Günlük diyette çok az miktarda bitkisel yağ kullanmalısınız. Sebzeleri kızartıp gereksiz kalori almayın.

Bitkisel proteinler

Yeşil mercimek, bezelye, fasulye, kırmızı mercimek gibi baklagiller ve fındık, fıstık gibi kabuklu yemişler, bitkisel proteinler açısından oldukça zengin. Susam ayçiçek ve kabak çekirdeğini hafifçe tavada kızartıp, salatalarınıza ekleyebilirsiniz.

Tuzlu su balıkları

Çocuğunuzun troid bezi 12. gebelik haftasından itibaren gelişmeye başlıyor. Bu nedenle bol bol iyot tüketmelisiniz. Haftada 2-3 kez hamsi, uskumru, somon, mezgit gibi tuzlu su balıkları yemeyi ihmal etmemelisiniz.

Sağlıklı tatlılar

Şeker, sağlıklı bir beslenme programında yer almamalı. Bunun yerine tatlı besin maddeleri tüketebilirsiniz.

Bal

Değerli vitaminler ve oliga elementler içeriyor. Yemekten önce ve sonra 1 bardağa ılık su doldurmanızı ve içine 1 çay kaşığı bal katmanızı öneriyoruz.

İğde

Yulaf ezmelerine rahatlıkla iğde katabilirsiniz. İçeriğinde bol miktarda C vitamini ve lif bulunuyor.

Pekmez

Pekmez yüzde 50 oranında meyve şekeri içeriyor. Vejeteryanlar için pekmez çok önemli bir besin maddesidir. Çünkü içeriğinde bol miktarda B vitamini bulunuyor. Kendinizi yorgun hissettiğinizde 2 yemek kaşığı pekmezi 150 ml suya katıp içine süt ekleyin. Eski enerjinize kavuşacaksınız.

Doğru İçecekler

Soda, meyve ve sebze suları

Bu içecekleri gebeliğiniz süresince dilediğiniz kadar içebilirsiniz. Size günde 2 – 2.5 lt sıvı almanızı öneriyoruz.

Süt

Taze ve kaynatılmış sütün rahatlatıcı bir etkisi var. Ayrıca sizin ve karnınızdaki bebeğin kalsiyum ihtiyacını da karşılayacaktır. Sütünüze ara sıra vanilya, hindistan cevizi de katabilirsiniz. Bu baharatlar metabolizmanızı güçlendirir.

Su

Sıcak su, vücudunuzdaki zehirli maddelerin dışarı atılmasını sağlıyor. Suyu 10 dakika kaynatıp, termosa dökün ve küçük yudumlarla hemen hemen yarım saatte için.

Bu yiyecekleri abartmadan tüketmelisiniz:

Fast-food ve konserve yiyecekler

Bunların içeriğinde çok fazla oranda şeker, tuz, yağ ve gereksiz tatlandırıcılar bulunuyor.

Rafine edilmiş şeker:Vücut için gerekli olan kalsiyumun görevini yapmasını engelliyor. Gereksiz kaloriler almanıza ve diş sağlığınızın bozulmasına yol açıyor.

Kahve, çay ve kafeinli içecekler

Kafein, gebelik süresince vücut için gerekli olan demirin üretimini kısıtlıyor. Ayrıca gerekli olan kalsiyum emilimini de azaltıyor.

Bunlardan kesinlikle kaçınmalısınız!

Alkol

Bira, rakı, şarap gibi alkollü içecekler, karnınızdaki bebeğin kanındaki alkol oranını yükseltiyor. Bebeğinizde zihinsel ve bedensel bozukluklar hatta sakatlıklar görülebilir.

Çiğ et ve tavuk

Tüm bu yiyecekler enfeksiyonlara yol açabilir.

Salam, sosis, sucuk

Çiğ et toksoplazmaya neden olabiliyor. Bu hastalık bebeğinize onarılmaz zararlar verebilir.

Ciğer

Aşırı derecede tüketilen A vitamini bebeğin sağlığına olumsuz etkiler verebiliyor. Bu nedenle çok fazla ciğer tüketmemeye dikkat etmelisiniz. Son olarak gebelik süresince aş erdiğiniz her şeyi yiyebilirsiniz.

hamilemiyim.net

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen buraya yapacağınız yorumlarda; küfür argo içerik yada sinkaflı kelimeler kullanmayınız. Yaptığınız yorumlar, denetimden geçtikten sonra onaylanacak, ve cevap verilecektir.