18 Şubat 2013 Pazartesi

Hamileler balık yemiyor



İzmir'de 250 hamile kadın üzerinde yapılan bir araştırmada, gebelerin yüzde 41'inin haftada bir kez, yüzde 20'sinin bazen balık tükettiği, yüzde 4'ünün ise balığı hiç tüketmediği sonucu ortaya çıktı.



Kent Hastanesi Kadın Sağlığı Merkezi Başkanı Prof. Dr. Namık Demir, yaptığı açıklamada, kıyı kenti olan İzmir'de özellikle hamile kadınların balık tüketim davranışını belirlemek amacıyla hastanelerinin kadın doğum bölümünde çalışma yaptıklarını söyledi. Deniz ürünlerinin beyin gelişimi için önemine dikkati çeken Prof. Dr. Demir, balığın vücut tarafından üretilemeyen ve dışarıdan alınması gerekli olan Omega 3 yağ asitlerinin de ana kaynağı olduğunu belirtti.

 "Balık tüketimi fazla değil"

Yapılan çalışmaların gebelik sırasında haftada 340 gram ve üzeri balık tüketiminin doğum sonrası bebeğin motor-mental gelişim, IQ skorları ve sosyal gelişimde daha iyi sonuçlar sağladığı sonucunu ortaya koyduğunu kaydeden Prof. Dr. Demir, şöyle dedi:

''Bizim yaptığımız çalışmaya katılan gebelerin çoğu Omega 3 yağ asitleri ve beyin gelişimi üzerine olan etkilerini bilmekle birlikte, çalışmaya katılanların ancak yarısı haftada bir kez balık tüketmektedir. Bu durum balık bulmanın kolay olduğu İzmir gibi deniz kenarı bir şehir için yüksek bir oran değildir.''

Araştırma

Takipleri yapılan 12 ile 40. gebelik haftası arasında olan 250 gebenin balık tüketim davranışlarıyla yapılan ankete katılanların yaş ortalamasının 30 olduğunu bildiren Prof. Dr. Demir, hamile kadınların yüzde 41'inin haftada bir kez, yüzde 20'sinin bazen, yüzde 12'sinin haftada iki kez, yüzde 12'sinin nadiren balık tükettiğinin belirlendiğini ifade etti.
Ankete katılanların yüzde 4'ünün hiç balık tüketmediği yüzde 3'ünün ise haftada 3 kez balık yediğini belirten Prof. Dr. Demir şöyle konuştu:

''Gebelerin yüzde 78'i beyaz etli balıkları, yüzde 19'u siyah etli balıkları, yüzde 3'ü ise kabuklu deniz canlılarını tüketmekte. Gebelerin yüzde 46'sı balığı ızgara olarak tüketirken, yüzde 32'si kızartılmış olarak yemeği fırında veya buğulama olarak yemeğe tercih etmekte. Balık tüketmeyen yüzde 46'lık grup bunun nedenini balık yemeği sevmemek olarak belirtmiştir. Katılımcıların yüzde 91'i Omega 3 yağ asitleri hakkında bilgi sahibi olduğunu belirtmiş, yüzde 86'sı Omega 3'ün beyin gelişimine etkisini bildiklerini belirtmişler ve yine yüzde 85'lik bir kesim Omega 3 için ana besin kaynağının balık olduğunu bildiklerini doğrulamışlardır.''

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen buraya yapacağınız yorumlarda; küfür argo içerik yada sinkaflı kelimeler kullanmayınız. Yaptığınız yorumlar, denetimden geçtikten sonra onaylanacak, ve cevap verilecektir.