20 Şubat 2013 Çarşamba

Hamilelikte iki kişilik yemek

Hamile kadınlara karşı özellikle çevreden söylenilen bir laf vardır "sen iki canlısın ona göre ye" diye
Peki bu ne kadar doğrudur gerçekten hamileler iki kişilik mi yemek yemeli?


Hem kendinizin hem de bebeğinizin besinsel gereksinimlerini karşılamak için doğru gıdaları yeterli miktarlarda almanız gerekir. Ama unutmayın, gıdanın niteliği (kalitesi) niceliğinden (miktarından) daha önemlidir. Bebeğiniz sizin yediklerinizle beslenir. Salt gıda alımınızı artırmanız cevap değildir. Dikkatli menü planlaması ve iyi yeme alışkanlıkları anahtar niteliğini korumaktadır.

Doğru yiyecekler, sağlıklı büyüme ve gelişim için temel (esansiyel) besin öğelerini içeren yiyeceklerdir. Gereksinim duyduğunuz bütün besin öğelerini almakta olduğunuzdan emin olmak için her zaman çeşitli doğru yiyecekleri seçmelisiniz.

Gebelik sırasında hemen hemen bütün besin öğelerine (protein, vitaminler ve mineraller dahil) olan gereksinimleriniz daha fazladır . Enerji ya da kalori gereksinimleriniz ile çoğu vitaminlere ve minerallere olan ihtiyaçlarınız , ilgili besin öğesine bağlı olarak,%10 ila %50 arasında artış gösterir. C vitamini ve çinko gereksinimleri yaklaşık olarak %40 artar. Demir gereksinimleriniz de artar gebelik sırasında %50 daha fazladır. Bu nedenle, diyetiniz kaliteli, besleyici gıdaları doğru miktarlarda içermelidir.

Artan gereksinimleri yalnızca diyet yoluyla karşılamak kolay olmadığı için, sık sık beslenme destekleri (takviyeler) önerilir.Burada önerilen yol gösterici ilkeleri izleyen bir annenin rahat bir gebelik geçirme, güçlü, sağlıklı bir bebek doğurma ve eğer emzirmeyi seçerse, bebeğine bol miktarda kaliteli anne sütü sağlama olasılığı daha yüksektir.

kaynak:www.meleklermekani.com/gebelik

19 Şubat 2013 Salı

Gebelikte pirinç tüketimi

Kendi hamileliğimi hatırlıyorumda anormal bir kilo artışım sonucu doktorum bana princi yasaklamıştı=Hamilelikte pirinç tüketimi hakkında uzmanlardan sizler için derlediğim bilgileri sunuyorum pirincin hamilelikte ki kilo artışıyla olan ilişkisi varmı bakalım sonuçlara
hamilelikte kilo1
Hamilelikte artan kalsiyum demir ve vitamin ihtiyacının karşılanması için tahıllar ve kuru baklagiller tüketilmesi gereken besin grubunda yer alıyor. Bu dönemde hem annenin hem de bebeğin ihtiyaç duyacağı vitaminlerin kaynağı olarak görülen pirincin tüketilmesi de anne ve bebek sağlığı için oldukça önemli.
Hamilelikte pirinç tüketimi


USA Rice Federation’un açıklamasına göre ABD’de yapılan pek çok araştırma; pirinçte yer alan farklı vitamin ve minerallerin hamilelik döneminde anne ve bebek sağlığı açısından büyük önem taşıdığını ortaya koyuyor.

Doğal bir vitamin ve mineral kaynağı olan pirincin içeriğinde; protein karbonhidrat fosfor kalsiyum sodyum potasyum magnezyum çinko A B1 B2 vitaminleri ve demir bulunur. Hamilelik döneminde kadınlar demire normal şartlardan iki kat daha fazla gereksinim duyarlar. Hamileliğin son aylarında bebek doğumdan sonra ilk yaşamsal fonksiyonlarında kullanmak üzere demir depolamalıdır. Bu nedenle hamileliğin son aylarında tüketilen pirincin hem anne hem de bebek sağlığında olumlu etkileri olacaktır.

Pirinç kan şekeri düzeyini sabit tutması hazmının kolay olması ve içerisinde bulunan zengin mineraller ile hamilelik döneminizin rahat geçmesine yardımcı bir besin türüdür. Ayrıca tansiyonu dengeleme etkisi ile özellikle hamilelik öncesi oluşabilecek yüksek tansiyonun önlenmesinde etkilidir.

Pirincin içerisinde yer alan A vitamini; deri saç ve diş eti sağlığı için gerekli bir vitaminken B1 vitamini; bebeğin gelişim döneminde hücre oluşumu dolaşım sistemi ve sinir sistemi için vazgeçilmez bir vitamindir. B2 Vitamini; hamilelik döneminde artan enerji ihtiyacına cevap verebilmek için besinlerdeki enerjiyi açığa çıkarması nedeniyle önemli bir vitamin türüdür. Pirinçte yer alan minerallerden Kalsiyum ise bebeğin sağlıklı vücut ve kemik yapısının oluşması ve aynı zamanda anne adayında meydana gelebilecek diş çürümesi el ve ayak tırnaklarındaki güçsüzlükler ve kalsiyum eksikliğinde ortaya çıkabilecek bedensel ağrılar için birebirdir. Pirinç ayrıca hamileler için çok önemli olan folik asit alımı bakımından da zengin bir kaynaktır.

Gebelikte süt içmenin önemi

Sütün kalsiyum yüklü olduğunu zaten hepimiz biliyoruz özellikle kemiklerin gelişimi ve güçlenmesi adına mutlaka her gün sütü tüketmeliyiz
Hamileler için süt içmenin ne kadar faydalı ve gerekli olduğu hakkında şimdi sizlere daha detaylı bilgilere geçiyoruz

Hamile olduğunu çevresine söyleyen bir kadın bir anda büyük bir bilgi ve öneri bombardımanına maruz kalır. Aile büyükleri başta olmak üzere daha önce bir hamilelik deneyimi geçiren çevredeki herkes kendi bildiği doğruları yeni hamileye empoze etmeye çalışır. Bu önerilerden en sık karşılaşılanlardan birisi de kuşkusuz süt içmektir.

Hamile kadının çevresindeki ilgili ya da ilgisiz herkes onun hergün mutlaka süt içmesi gerektiğini söyler. Hamile kadının içmesi gereken süt miktarı kimine göre günde bir bardak kimine göre ise bir litredir ve süt içmeye hamile kalındığını öğrenir öğrenmez başlanmalıdır. Süt içmeyi önermenin altında yatan neden ise bebeğin kemiklerinin güçlenmesi için gerek duyduğu kalsiyumun sağlanmasıdır. Bu öneri kısmen doğrudur çünkü süt gerçekten önemli bir kalsiyum kaynağıdır. Ancak hatalı olan kişileri süt içmeye zorlamaktır.

Süt önemli bir kalsiyum kaynağı olmakla beraber pekçok erişkin kişi süt içmekten hoşlanmaz. Üstelik süt erişkinler için bir besin maddesi olmadığı için pekçok erişkinde laktoz intoleransı vardır ve bu kişiler süt içtiklerinde ciddi anlamda rahatsızlık duyarlar. Buna ek olarak gebeliğin erken dönemlerinde süt gebeliğe bağlı bulantı ve kusmaları tetikleyebilir.

Gelişmekte olan bebeğin kalsiyum gereksinimi son trimesterda yani 28. haftadan sonra belirginleşir. Bu haftalarda kalsiyum alımı daha çok önem kazanır. Ancak hamile bir kadının alması gereken kalsiyum bebeğinin gereksinimini karşılamaktan çok kendi depolarını doldurmak içindir. Siz yeterli miktarda kalsiyum almasanız bile bebeğiniz için endişe duymanız gerekmez. Çünkü bebeğiniz kendi gelişimi için gereksinim duyduğu kalsiyumu sizden zaten alacaktır. Bunun için eğer gerekliyse sizin kemiklerinizdeki kalsiyumu da kullanabilir. Eğer bu durum uzun süre devam ederse ve siz doğumdan sonra da yeterli kalsiyum almazsanız ileride kemik erimesi sorunu yaşama riskiniz artar.

Tekrarlamak gerekirse süt ve kalsiyum bebeğinizden çok kendiniz için gereklidir. Eğer hamileliğinizin son dönemlerinde yeterli kalsiyum almıyorsanız bu durum çoğu zaman bacak krampları şeklinde kendini belli eder.

Eğer süt seven bir kişi iseniz bu sizin için bir avantajdır çünkü süt önemli bir kalsiyum kaynağıdır. Ancak eğer süt sevmiyorsanız ya da herhangi bir nedenden dolayı içemiyorsanız da endişelenmeniz gerekmez. Çünkü önemli bir kaynak olmakla beraber dietteki tek kalsiyum kaynağı süt değildir. Sütten üretilmiş ürünler de yüksek oranda kalsiyum içerir.

Örneğin bir bardak yoğurt hemen hemen bir bardak süt kadar kalsiyum içerir. Bunun yanısıra beyaz peynir başta olmak üzere peynir çeşitleri ve dondurma da önemli ölçüde kalsiyum içerir. Bunun yanı sıra brokoli, bürüksel lahanası ve ıspanak gibi sebzeler de kalsiyum açısından zengindir.

Eğer süt içecekseniz yağı alınmış light sütlerden içmeyi tercih edin. Light süt ile normal süt arasındaki fark sadece yağının alınmış olmasıdır. Light sütler genelde normal sütlerden daha fazla kalsiyum içeririler. Light süt içerek hem yeterli miktarda kalsiyum almış olur hem de gereksiz kalori alımının önüne geçmiş olursunuz.

Süt içemiyorsanız endişelenmeyin çünkü bunu yapmak zorunda değilsiniz. Hele hamileliğin başlarında buna kendinizi zorlamak da gereksiz endişe ve strese neden olur.

18 Şubat 2013 Pazartesi

Hamileler balık yemiyor



İzmir'de 250 hamile kadın üzerinde yapılan bir araştırmada, gebelerin yüzde 41'inin haftada bir kez, yüzde 20'sinin bazen balık tükettiği, yüzde 4'ünün ise balığı hiç tüketmediği sonucu ortaya çıktı.

Hamilelikte atıştırmaya izin çıktı



Doğumu bekleyen kadınların kuru pasta, yoğurt yemesi ya da meyve suyu içmesinin doğuma olumsuz etkide bulunmadığı bildirildi.

Hamilelik döneminde yenilmesi gerekenler!

hamilelikte yenmesi gereken besinler yiyecekler öneriler...

Hamilelik sırasında yediğiniz yiyecekler bebeğinizin sağlığını direkt etkiliyor. Dikkatli ve dengeli beslenen anne adaylarının yüzde 95’ı sağlıklı bebek dünyaya getiriyor. Beslenme alışkanlığı hamileliğinizi seyrini ve hamilelik sonrası iyileşmeyi de etkiliyor. Gebelik süresince dengeli ve disiplinli beslenme için meyve, sebze, tahıl ürünleri, patates, balık, et, süt ve süt ürünleri tüketmeniz gerekli.


Tahıl Ürünleri

Tahıl ürünleri; vitamin, mineral, lif, bitkisel protein ve doymamış yağ asidi içeriyor. Ayrıca bu besin maddeleri, vücut için önemli olan ve enerji sağlayan karbonhidrat açısından da oldukça zengin. Dolayısıyla, size aşağıdaki listede verdiğimiz tahıl ürünlerini dengeli olarak tüketmeye özen gösterin.

Kepekli buğday

Bu besin maddesi, organizmanızı kuvvetlendirerek, gebelikte sık karşılaşılan vücut dirençsizliğini ortadan kaldırır.

Yulaf

Yulaf, tüm tahıl ürünleri arasında en yüksek miktarda proteini, biyotini, selülozu ve en önemli B vitaminlerini içeren besindir.

Mısır

Demir ve silisik asit açısından zengin olan bu besin, güzelliğinize katkıda bulunuyor. Çünkü kemik, cilt, saç ve tırnakların güçlenmesine yardımcı oluyor.

Pirinç

Magnezyum, demir gibi oliga elementler ile A ve B vitaminleri içeriyor. Bunlar, Vücudunuzun ihtiyaç duyduğu maddelerin alınmasına yardımcı oluyor.

Patates

Patates, elmadan 7 kat daha fazla C vitamini içeriyor. Patatesi kabuğuyla haşlamanız vitamin kaybını önlüyor. Patatese çeşitli baharatlar katarak, değişik tatlar elde edebilirsiniz. Şiş el ve ayaklardan şikayetçiyseniz, size 1 gün süresince iyot tuzu ve baharatla tatlandırılmış patates yemenizi öneriyoruz. Böylece fazla su depolayan vücut bu fazlalığını dışarıya atıyor.

Meyve ve sebze

Gebelik döneminde vücudun çeşitli vitamin, mineral ve liflerden yararlanabilmesi için, günde en az 5-6 porsiyon meyve tüketmeye dikkat etmeniz gerekiyor.

Hayvansal Proteinler

Et ve et ürünleri yüksek miktarda protein, B12 vitamini, folik asit ve demir içeriyor. Günde 1 porsiyon tavuk ve dana eti ile haftada 2-3 yumurta yemeniz, dengeli beslenmeniz açısından çok önemli. Kırmızı etin, tavuktan 2, balıktan 6 kez daha fazla demir içerdiğini unutmayın.

Her gün en az 3 porsiyon süt, yoğurt, peynir gibi süt ürünleri almayı unutmayın. Çünkü gebelik döneminizde vücudunuz özellikle süt ve süt ürünlerine gereksinim duyuyor. Bu besinler, protein dışında, kemikleri güçlendiren kalsiyum da içeriyor.

Yağ

Günlük diyette çok az miktarda bitkisel yağ kullanmalısınız. Sebzeleri kızartıp gereksiz kalori almayın.

Bitkisel proteinler

Yeşil mercimek, bezelye, fasulye, kırmızı mercimek gibi baklagiller ve fındık, fıstık gibi kabuklu yemişler, bitkisel proteinler açısından oldukça zengin. Susam ayçiçek ve kabak çekirdeğini hafifçe tavada kızartıp, salatalarınıza ekleyebilirsiniz.

Tuzlu su balıkları

Çocuğunuzun troid bezi 12. gebelik haftasından itibaren gelişmeye başlıyor. Bu nedenle bol bol iyot tüketmelisiniz. Haftada 2-3 kez hamsi, uskumru, somon, mezgit gibi tuzlu su balıkları yemeyi ihmal etmemelisiniz.

Sağlıklı tatlılar

Şeker, sağlıklı bir beslenme programında yer almamalı. Bunun yerine tatlı besin maddeleri tüketebilirsiniz.

Bal

Değerli vitaminler ve oliga elementler içeriyor. Yemekten önce ve sonra 1 bardağa ılık su doldurmanızı ve içine 1 çay kaşığı bal katmanızı öneriyoruz.

İğde

Yulaf ezmelerine rahatlıkla iğde katabilirsiniz. İçeriğinde bol miktarda C vitamini ve lif bulunuyor.

Pekmez

Pekmez yüzde 50 oranında meyve şekeri içeriyor. Vejeteryanlar için pekmez çok önemli bir besin maddesidir. Çünkü içeriğinde bol miktarda B vitamini bulunuyor. Kendinizi yorgun hissettiğinizde 2 yemek kaşığı pekmezi 150 ml suya katıp içine süt ekleyin. Eski enerjinize kavuşacaksınız.

Doğru İçecekler

Soda, meyve ve sebze suları

Bu içecekleri gebeliğiniz süresince dilediğiniz kadar içebilirsiniz. Size günde 2 – 2.5 lt sıvı almanızı öneriyoruz.

Süt

Taze ve kaynatılmış sütün rahatlatıcı bir etkisi var. Ayrıca sizin ve karnınızdaki bebeğin kalsiyum ihtiyacını da karşılayacaktır. Sütünüze ara sıra vanilya, hindistan cevizi de katabilirsiniz. Bu baharatlar metabolizmanızı güçlendirir.

Su

Sıcak su, vücudunuzdaki zehirli maddelerin dışarı atılmasını sağlıyor. Suyu 10 dakika kaynatıp, termosa dökün ve küçük yudumlarla hemen hemen yarım saatte için.

Bu yiyecekleri abartmadan tüketmelisiniz:

Fast-food ve konserve yiyecekler

Bunların içeriğinde çok fazla oranda şeker, tuz, yağ ve gereksiz tatlandırıcılar bulunuyor.

Rafine edilmiş şeker:Vücut için gerekli olan kalsiyumun görevini yapmasını engelliyor. Gereksiz kaloriler almanıza ve diş sağlığınızın bozulmasına yol açıyor.

Kahve, çay ve kafeinli içecekler

Kafein, gebelik süresince vücut için gerekli olan demirin üretimini kısıtlıyor. Ayrıca gerekli olan kalsiyum emilimini de azaltıyor.

Bunlardan kesinlikle kaçınmalısınız!

Alkol

Bira, rakı, şarap gibi alkollü içecekler, karnınızdaki bebeğin kanındaki alkol oranını yükseltiyor. Bebeğinizde zihinsel ve bedensel bozukluklar hatta sakatlıklar görülebilir.

Çiğ et ve tavuk

Tüm bu yiyecekler enfeksiyonlara yol açabilir.

Salam, sosis, sucuk

Çiğ et toksoplazmaya neden olabiliyor. Bu hastalık bebeğinize onarılmaz zararlar verebilir.

Ciğer

Aşırı derecede tüketilen A vitamini bebeğin sağlığına olumsuz etkiler verebiliyor. Bu nedenle çok fazla ciğer tüketmemeye dikkat etmelisiniz. Son olarak gebelik süresince aş erdiğiniz her şeyi yiyebilirsiniz.

hamilemiyim.net

17 Şubat 2013 Pazar

Gebelik döneminde doğru ve yeterli beslenme önerileri!

Gebelik döneminde beslenme hem anne hem de bebeğin sağlığı için gerçekten önemli bir etkendir meleklerim. Doğru beslenerek bebeğinizi hamilelik dönemi sonunda sağlıklı bir şekilde kucağınıza alabilir, bu şekilde daha sağlıklı bir birey dünyaya getirebilirsiniz. Peki sağlıklı bir bireyi dünyaya getirebilmek için anne adayları hamilelik döneminde nasıl beslenmelidir? İşte detaylar;


Gebelik anne adayı olmak, eşine ve kendine benzer bir canlıyı vücudunda taşımak çok özel ve sorumluluk isteyen bir süreçtir. Bebeği içinde hissetmek, yavaş yavaş artan ağırlık, değişen fiziksel görünüm, anneye başka bir güzellik katar.

Bebeğin büyümesi, sağlıklı olması, ruhsal, fiziksel, zihinsel yönden iyi gelişmesi annenin sağlığı ve beslenmesi ile doğru orantılıdır.
Annenin gebelik öncesi fiziksel gelişimini tamamlamış olması, besin depolarının yeterli olması ve doğum yaşı hem bebeğin hem de annenin sağlığını koruyacak en önemli etkenlerdir. Çünkü bebek annenin besin yedeklerinden ve gebelik boyunca tükettiklerinden kendisi için lazım olanları seçip alarak, büyür beslenir.

Gebelik süresince bebek iyi beslensin diye fazla yemek, dengesiz beslenmek doğru değildir. Ama doğum sonrası eski görünüme kolayca ulaşmak için az yemek ise hiç doğru değildir.

İnsan yaşamında beslenmenin çok önemli ve çok özel olduğu devrelerden biri olan gebelik, anneye topluma sağlıklı bireyler kazandırma sorumluluğunu vermiştir. Anne iyi ve doğru beslenmezse ölü doğum, erken doğum, düşük ağırlıklı doğum, bedensel ve zihinsel özürlü doğumlar gibi tehlikelerle karşılaşabilir. Kendisinde ise kansızlık, tansiyon problemleri, vücutta su tutulması, yorgunluk, diş kayıpları ve kemik problemleri olabilir.Gebeliğin ilk üç ayında uyum problemleri nedeniyle bulantı ve kusmalar görülür.Yiyecekleri tüketmede zorluklar olur. Sözü edilen uyum problemleri her annede olacak değildir. Bu ilk dönemde kusma ve bulantıyı tetikleyen şartları mümkün olduğunca ortadan kaldırmaya, biraz sakinleştikten sonra başka yiyecekler tüketmeyi denemeye çalışmalıdır.

Çok yağlı yiyecekler, fazla sulu yemekler, ağır kokulu baharatlar, lahana, karnıbahar ve et, kavrulmuş soğan kokuları bulantı ve kusmayı tetikler. Pişerken kokusu ile zaten hassas olan anneyi uyaran yiyecekler ya başka yerde pişmeli, ya da bunların yerine uygun değişimler kullanılmalıdır. Örneğin et yerine balık, tavuk, hindi eti tüketilebilir.

Kış sebzelerinden havuç, patates, ıspanak tüketilebilir. Limon ,yoğurt yemeklerde tüketimi kolaylaştırır.Limon hem C vitamini olarak hem de rahatlatıcı olarak kullanılabilir.

Genelde sabahları yataktan kalkınca başlayan bulantılarda bir dilim peynir, bir iki grissini rahatlık sağlar.

Sıvı yiyecekleri az tüketmeye ve yemek sonrası bir süre dinlenmeye özen gösterilirse problemler azalabilir. Az ve sık beslenmek de yaralıdır.

Kabızlık ileri aylarda görülebilen problemlerdendir. Kabuğu ile yenen meyveleri tüketerek,her öğünde sebze ve salataya yer vererek busorunun önüne geçebiliriz. Günlük yürüyüşleri ve su tüketiminide ihmal etmemeliyiz.Annenin günlük yaşantısını sürdürecek yeterli enerji ve besin öğelerini alırken fazladan alacağı protein, enerji, vitamin ve mineraller hem kendisi hem de doğacak bebeğin sağlıklı olmasının garantisidir.

Normal bir gebelik sürecinde annenin kendi gereksinimine ek olarak tükettiklerinin bebeğe aktarılması annenin yaklaşık 10-12 kg alması demektir. Bu artışı sağlayabilmek için ek olarak günlük 20 gr. Protein, 15-20mg. Demir, 500mg. Kalsiyum ve ortalama 300 kalorilik enerji artışı gereklidir.

Doğru beslenme ve gebelik durumunun özellikleri nedeniyle gereksinmelerin çeşitli yiyecek guruplarından sağlanması gerekir.
Yiyecekler vücudumuzda çeşitli görevler yaparlar. Aynı görevleri yapan yiyeklerden besin gurupları oluşturulmuştur. Gurup seçeneklerinden birini tüketmiyorsanız bir diğerini yiyerek de doğru beslenebilirsiniz.

ET, YUMURTA, KURUBAKLAGİL GRUBU: Beyin, kas, kemik ve dişlerin gelişimi ve kan yapımında görevlidir. Protein ve demir gereksinimini karşılarlar.

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ: Kemik, diş gelişimi ve büyüme ile görevlidirler. Protein ve kalsiyum kaynağıdırlar.

SEBZE VE MEYVELER : Büyüme ve gelişme için vitamin ve mineralleri sağlarlar.

TAHILLAR: Enerji ve B gurubu vitaminleri içerdiklerinden büyüme ve gelişmeye yardımcı olurlar.

YAĞLAR VE ŞEKERLER : Sadece enerji içerirler. Enerji gereksinimine yardımcı olurlar.
Yeterli ve dengeli beslenmede dikkatli bir şekilde tüketmek zorunda olduğumuz bu besin guruplarını gebelikte de aynı özenle tüketmeliyiz ki sağlıklı yaşayabilmek için doğru beslenme alışkanlıklarını kazanabilelim.

Gebelikte Dikkat Edilmesi Gereken En Önemli Nokta

Yaş, boy ve hareket durumumuza göre uygun ağırlıkta gebeliğe başlamaktır. Çok kilolu bir gebeyi zayıflatmak bu süreçte doğru değildir, kilosunu korumaya çalışmak, ilk üç ayda enerji eklemesi yapmamak, dördüncü aydan sonra enerji kısıtlamasına gitmemek gerekir. Daha yüksek enerjili yiyeceklerden daha fazla almasına engel olarak, gebelik için gerekli besin ögelerini alarak gereksinmelerini karşılamak esastır.
Ergenlik çağında olan, ya da yaşantısı gereği çok hareketli gebelerde ise mutlaka olması gereken kilonun sağlanması ek olarak gebelik için artan gereksinimin karşılanması sağlanmalıdır.
Gebelikte ağırlığın takibi çok önemlidir. İlk üç ayda 0,5-1 kg, sonraki aylarda ise ortalama 1.5-2.0 kg, ağırlık kazanması uygundur. Çok zayıf gebelerde, yetersiz ve dengesiz beslenenlerde düşük ağırlıklı doğum, erken doğum, ölü doğum, zihinsel ve bedensel özürlü doğumlar görülebilir. Annede anemi, kemik ve diş kayıpları, preeklempsi, vücutta su tutulması (ödem), iş gücü kaybı, halsizlik görülme oranı yüksektir. Çok kilolu gebelerde hipertansiyon, şeker hastalığı, doğum güçlükleri gibi problemler görülebilir. Bu nedenle anne adaylarının gebelik öncesi kontrolleri yapılması, gebe kaldıktan sonra her ay beslenme ve kilo izlenmesinin yapılması gerekmektedir.

Beta hcg değerleri

Beta hcg değeri değerleri sonuçları betahcg değerine göre hamilelik kaç haftalık hamileyim ?
B-hCG değeri
Hamileliğin var olduğunun tespiti için B-hCG ölçümü ile kesin sonuca varılmaktadır. Çok erken hamilelikleri dahi bu kan testi yardımı ile tespit etmek mümkündür. Sperm hücresi yumurta hücresini dölledikten sonra bu gebelik ürünü B-hCG adı verilen bir hormon salgılamaya başlar ve hCG düzeyleri döllenmeden yaklaşık 7-12 gün sonra kanda normalde olduğu seviyenin üstüne çıkmaya başlar. Hamile olmayan bir kadında, kandaki B-hCG seviyesi 0-5 mIU/ml dir. Kan B-hCG seviyesi belirli bir miktarın üstüne çıkınca idrarda da saptanabilir.

Gebeliğin takibi esnasında B-cHG artışları gebeliğin saklı olup olmadığı hakkında bilgi verir. Normal giden bir hamilelikte 2 günde değerler 1 kat artmaktadır. Artış bu şekilde olmadığı
takdirde gebelikte problem var demektir. Özellikle dış gebeliğin tanısı ve takibinde çok önemlidir. Mol gebeliklerde de aynı şekilde tanının konmasında ve özellikle gebeliğin sonlandırılmasından sonra takibinde ve tedavi seçeneklerinin planlanmasında önemli rol oynar.
Norma giden bir gebelikte B-hCG değerleri aşağıdaki gibidir.
Son adet tarihinden itibaren
geçen hafta sayısı DEĞER
3. hafta 5 – 130
4. hafta 75 – 2.600
5. hafta 850 – 20.800
6. hafta 4.000 – 100.200
7/12. hafta 11.500 – 289.000
13/16.hafta 18.300 – 137.000
17/24.hafta 1.400 – 53.000
25/40.hafta 940 – 60.000

Beta Hcg testi değerleri ve örnekleri

Beta hcg nasıl değerlendirilir ? Beta hcg testine anında cevap alabileceğiniz konumuz
Canım anne adayları, artık herkes beta hcg testi yaptırıyor. Buraya kadar herşey normal. Yaptırıyorsunuz ama sonuçların nasıl değerlendirilmesi gerektiği hususunda kulaktan dolma bilgileriniz var. :) Şimdi bizler HAMİLEMİYİM.ORG oralak açtığımız konularda da ince eleyip sık dokuyoruz. Bu konuyu açarak, siz değerli anne adaylarının beta hcg testi sonucunun değerlendirilmesi hususunda yardım amacı güdüyoruz.
Uzun zamandır bebiş belkiyorsunuz ve beta hcg testi yaptırmak istiyorsunuz. Öncelikle bu testi adetinize 2-3 gün kaladan daha evvel yaptırmayın. Zira daha öncesinden yaptırılan testler hamileyseniz bile göstermeyebiliriz. Tamam biliyorum çok merak ediyorsunuz. İçinizdeki meraklı kedi ha bire ” hadi yaptıralım testi “ diyor anlıyorum sizi :) Ama süreye uymaya özen gösterin. Yoksa hüsrana uğrarsınız.
Şimdi yaptırdığınız testin sonucunu bu konumuza yazarak bizlerden yorum alabilirsiniz.  Unutmayın çok erken tespit edilmiş hamileliklerde sizin elinizdeki betahcg değeri tek başına bir anlam ifade etmeyecektir. Periyodik olarak testi iki gün ara ile tekrarlamanız ve değerlerin yükselmesini görmeniz gerekiyor. Örneğin test yaptırdığınızda 22 çıkan değer iki gün sonra bu rakkamı ikiye yada ikiye yakın katlamak zorundadır.
Hadi BETA HCG TESTİ sonuçlarınızı bekliyoruz :)
Bu arada beta hcg testi örneği konumuza bakarak değerler hakkında bilgilerde edinebilirsiniz.

Tarlusal nedir nasıl kullanılır ?

Tarlusal ilacı nedir nasıl ve ne için kullanılır ne işe yarar ? Tarlusal kullananlar
Medroksiprogesteron, vücutta doğal olarak üretilen kadın cinsiyet hormonu progesterona benzer etkiler gösteren bir ilaçtır.
Medroksiprogesteron; adet düzensizliği, adet yokluğu veya anormal rahim kanamaları gibi durumların tedavisinde kullanılır.
Medroksiprogesteron ayrıca menapoz sonrası östrojen yerine koyma (replasman) tedavisi gören kadınlarda, östrojenin rahim üzerindeki istenmeyen etkilerine karşı da kullanılır.
 
Tarlusal (Medroksiprogesteron) aşağıdaki durumlar ile ilgili bir ilaçtır:
  • belirli nedenlere bağlı olarak adet döneminin dışında oluşan rahim kanaması;
  • normal olarak adet (regl) olagelen bir bayanın bir hastalığa ya da iç salgı bezlerine ilişkin bir bozukluğa bağlı olarak adet olamaması (sekonder amenore)
Tarlusal ilacını kullanan yada kullanmak isteyen kişilere bu ilacı mutlak suretle bir hekim tavsiyesi ile kullanmalarını öneriyoruz. Bu ilacı kullanıpta kafanıza takılan soru işaretleri olursa / varsa lütfen çekinmeden konu başlığı altından bize sorunuz.

TARLUSAL KULLANANLAR KAÇ GÜNDE ADET OLUR

Yumurtlama dönemi nasıl hesaplanır

Bilgilerine güvendiğim hamilemiyim.org sitesindeki sat tarihi hesaplama konusunu sizlerle paylaşmak istiyorum arkadaşlarım.

YUMURTLAMA DÖNEMİ (TARİHİ) HESAPLAMA

OVULASYON TARİHİ (GÜNÜ, DÖNEMİ) HESAPLAMA
Hamilelik için en uygun zamanın hesaplanması için yumurtlama (ovulasyon) döneminin belirlenmesi çok önemlidir. Bu tarihlere yakın günlerde bulunulan cinsel ilişkiler sonucunda gebelik elde edilme ihtimali daha yüksektir. Adetleri düzenli olan bayanlarda yumurtlama adet kanaması başlamadan yaklaşık 14 gün önce gerçekleşir, yumurtlama gününü tespit etmenin en pratik yolu budur. Bu hesapla adet dönemi 28 gün süren bir kadında yumurtlama adetin 14. günü olur, adet kanamasının başladığı ilk günden sayarak 14. güne denk gelir yaklaşık. Bu günden 2-3 gün önce başlayarak 1 hafta boyunda 2-3 günde bir cinsel ilişkide  bulunmak hamile kalma şansını arttıracaktır. (Yani adet başlamadan 17-18 gün önce başlayarak 1 hafta boyunca 2-3 günde bir ilişkiye girmek gerekir)
Diğer örnekler: Adetleri düzenli 30 gün süren bir bayan adet kanamasının başladığı ilk günden başlayarak 16. gün yumurtlama olacağını hesaplamalıdır. Adet kanamaları düzenli 35 günde bir olan kadınlarda yumurtlama günü 21. güne denk gelir yaklaşık olarak.
Adetleri düzensiz olanlarda yumurtlama gününü tahmin etmek daha zordur. Ama herzaman adet kanaması başlamadan ortalama 14 gün önce yumurtlama meydana gelir.Üstteki tarifler hep sonraki adetten geriye doğru sayılacak şekilde verilmiştir (adet başlamadan 17-18 gün önce ilişkiye başlayın gibi). Çünkü yumurtlama gününün gelecek adete göre hesaplanması daha güvenilirdir. (Adetin ikinci dönemi yani yumurtlama-adet arasındaki luteal faz süresi 14 gün sabittir.)
YUMURTLAMA GÜNÜ HESAPLAYICISI:

Bu konumuzla İlgili aramalar:

regl hesaplamaregl hesaplayıcıovulasyon hesaplamayumurtlama dönemi hesaplamaadet dönemi hesaplama


OTOMATİK OLARAK HESAPLAMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Çin yaşım kaç çin yaşı hesaplama

Çin takvimine göre kaç yaşındayım, çin takvimine göre yaş hesaplama tablosu ve yaş nasıl hesaplanır ?
Sevgili hanımlar hepinizin çin takvimine göre cinsiyet belirleme yönteminden haberdar olduğunu biliyoruz. Hatta bizler sizlere ÇİN TAKVİMİ CİNSİYET HESAPLAMA konusundan yaşınızı ve hamile kaldığınız ayı girdiğinizde otomatik hesaplayıcı ile bebeğinizin cinsiyetini bulabileceğiniz bir bölüm açmıştık.
Aslında herşey buraya kadar normal ama asıl sorun, çin takvimine göre yaşınızın hesaplaması doğrumu ? Daha doğrusu diyelim ki siz şu anda 22 yaşında iseniz aslında çin takvimine göre kaç yaşındasınız ?
Şimdi sizlere bu başlık altından anlatacağım. İSteyen kişiler bu konu altından bizlere doğum tarihlerini gün ay yıl olarak bize göndererek Çin takvimi yaşlarını bizlerden öğrenebilirler. Düz ve basit mantık ile bunu malesef şu anda bulamıyorsunuz sevgili arkadaşlarım. İnanın ki hesaplaması a acayip zor :) Anlatim yapabilen yapsın isterseniz. Şimdi 1 ocak ve 26 şubat arasında doğmuşsanız normal doğum tarihinize 2 yıl ekliyorsunuz. Diğer aylarda ike 1 yıl ekleniyor nasıl çok zor dimi :) )))
Dileyen arkadaşlarımız ÇİN TAKVİMİ İLE YAŞIM KAÇ linkine tıklayarak hemen aşağıya eklediğim resimde görülen yere doğum tarihini gün ay yıl olarak yazmalı

Ve 2. Calculate the Chinese Caps butonuna basmalısınız. Hemen bu alanın yukarısında yine aşağıdaki resimden görüleceği üzere çin takvimi yaşı Chinese Age today yazan yerin karşısında yazan rakkamdır.

Bu işlemi dilerseniz biz sizin yerinize yapabiliriz. Konumuza doğum tarihinizi gün ay yıl olarak yazarak Çin takvimi yaşınızı öğrenmeniz mümkündür. Şimdi buraya yazdığınızda yada yukarıdaki bilgiler ışığında Çin takvimi Yaşınızı hesapladığınıza göre hemen bebeğinizin cinsiyetini öğrenebilirsiniz.
Bunun için ise,
ÇİN TAKVİMİNE GÖRE BEBEĞİMİN CİNSİYETİ NE ? Linkine tıklamanız yeterli :)

HAMİLE MİYİM ?

Hamile kalınabilecek hamile olabilecek en uygun günler

Hamile kalınacak günü hesaplam en uygun günler hakkında bilgiler…
Kadınlar normalde 25-40 gün arasında adet görür. Düzenli adet, adetin her zaman aynı gün olacağı anlamına gelmez. Kadınlarda adet döngüsü, dört fazda incelenir.
İlk dönem yumurtanın büyüdüğü proliferasyon fazıdır.
Bu dönemde, beyinde, hipofizden salgılanan FSH hormonu, yumurtalıklara etki ederek, yumurtayı ihtiva eden folikülün büyümesini uyarır.
Büyüyen folikül içindeki granüloza hücreleri, estrojen salgılarlar. Estrojen seviyesi yükseldikçe, rahim içerisindeki endometriyum tabakasını uyarır. Endometriyum kalınlaşmaya başlar. Estrojen belli bir seviyeye ulaştığında, beyindeki hipofiz dokusunu uyarır, LH hormonunun salgılanmasını sağlar. Yükselen LH, folikülün çatlamasını ve folikül içindeki yumurtanın serbest kalmasını sağlar.
Yumurta atıldıktan sonra, folikül, içine kanayarak korpus luteum denilen yapıya dönüşür. Korpus luteum, progesteron hormonu salgılar. Progesteron hormonu, endometriyumu sekresyon denilen yapıya sokar. Bu durum, yumurta spermle buluştuğunda embriyo oluşursa, onun yerleşmesine uygun bir ortam sağlar. Eğer gebelik oluşmazsa, korpus luteum 14 gün içerisinde fonksiyonunu yitirir ve hormon seviyelerin düşmesine bağlı olarak adet başlar.
Adet, endemetriyum tabakasının dökülerek rahim dışına atılmasıdır. O halde adet döngüsünün fazları:
- Proliferasiyon dönemi
- Yumurtlama
- Sekresyon dönemi
- Adet dönemidir.
Kadınlarda sekresyon dönemi 14 gündür ve sabittir. Diğer bir deyişle, yumurtlamadan sonra eğer gebelik oluşmazsa, 14 gün sonra adet gelir. kadınlar normalde, 25-40 gün arasında adet görür. Düzenli adet görmek demek, adetin ne zaman geleceğini bilmek demektir. Yani, mutlaka 30 günde bir adet görmek gerekmez. Eğer bir kadın her ay 10 gün gecikmeyle adet görüyorsa, bu da normal kabul edilir. Düzensiz adet görenler, adetlerinin ne zaman geleceğini bilemezler. Herhangi bir zamanda adetleri başlayabilir.

Yumurtlama zamanını iyi hesaplayın
Düzensiz adet gören kadınlar, ne zaman yumurtlayacaklarını hesaplayamazlar. Düzenli adet gören bir kadın, bir sonraki adetinin ne zaman geleceğini bulmalı ve bulduğu tarihten 14 gün geri gelerek yumurtlama zamanını tahmini olarak hesaplamalıdır. Bulduğu bu tarihten 3 gün öncesinden başlayarak 3 gün sonrasına kadar olan dönem, yumurtlamanın olacağı gebe kalınabilir dönemdir. Örnek verecek olursak, bir kadının 35 günde bir düzgün adet gördüğünü varsayalım ve bu kadın ayın 5′inde son adetini görmüş olsun.
Sizlere yumurtlama gününüzü tespit edebileceğiniz bir uygulama yapmıştık yumurtlama gününüzün otomatik olarak hesaplanması için lütfen aşağıdaki resme tıklayınız ve  konu linkine gerekli bilgileri girin.

Hesaplarken, bir sonraki adetini bulmak için 35 gün sonraya gidilecek ve ayın 10′u bulunacaktır. Bu tarihten 14 gün önceye gelindiğinde, ayın 26’sına ulaşılır. 3 gün öncesi ve 3 gün sonrası hesaplandığında, 23′ü ile 29′u arası hamile kalınabilir dönem olarak bulunur.
Kadın Hastalıkları doğum Uzmanı Op. Dr. Aret Kamar

Hamilelikte yararlı ve zararlı olan içecekler!


Uzun geçen hamilelik süreci boyunca hangi sıvıları tüketeceğiniz konusunda sizlere önemli bilgiler sunuyoruz meleklerim. Bu bilgiler ışığında sizlerde hamilelik döneminde hangi sıvıcları tüketip, hangilerini tüketmeyeceğiniz konusunda bilgi sahibi olabilir, bu şekilde daha sağlıklı bir hamilelik dönemi geçirebilirsiniz.


* Hamilelik döneminde en iyi tüketilecek sıvılar içme suyu, taze meyve suları ve süttür Bunun yanında sıcak içecek olarak yine süt, sıcak çikolata, salep gibi içecekler tercih edilmelidir Kolalı içecekler, çay, yeşil çay ve kahve kafein içerikleri nedeniyle günlük kullanımı maksimum iki birim (fincan veya bardak) ile sınırlanmalıdır

* Son zamanlarda sıklıkla reklamları yapılan enerji içeceklerinin içerdiği katkı maddeleri hamilelikte şeker metabolizmasını bozabileceğinden bu içeceklerden kesinlikle kaçınılmalıdır

* Alkol nörotoksik bir madde olarak gelişmekte olan bebeğin beyin hücrelerinin gelişimini engelleyen bir maddedir ve hamilelikte kesinlikle uzak durulmalıdır Aşırı alkol tüketen toplumlarda çocuklardaki zeka geriliğinin en önemli nedeni anne adayının alkol kullanımıdır

* Diyet içecek ve gıdaların içeriğinde ve suni tatlandırıcılarda bulunan aspartam her ne kadar bebeğe zararlı bir madde olarak görülmese de (gebelikte ilaç kategorisi B, yani kullanımı uygun) tatlandırıcı olarak diğer maddeleri içeren diyet ürünlerden ve mümkünse tüm diyet ürünlerinden tümüyle uzak durulmalıdır

* Light süt ise yalnızca yağı azaltılmış bir ürün olduğundan kalsiyum kaynağı olarak gebelikte güvenle kullanılabilir

* Probiyotik bakteri içeren ürünler (probiyotik yoğurtlar) iyi huylu bu bakterilerin etkisiyle sindirimin kolaylaşmasını sağlar ve kabızlığı önlerler ve hamilelik döneminde de rahatlıkla kullanılabilirler

* Kefir eski bir ürün olsa dahi tıp literatürüne yeni girmeye başlamış bir içecektir Masum bir içecek olduğu düşünülmekle beraber hamilelik döneminde kullanımı konusunda henüz yapılmış kontrollü çalışmalar bulunmamaktadır

Gebelikte suni tatlandırıcı kullanımı

Gebelikte suni tatlandırıcı kullanmak ne kadar sağlıklı ve suni tatlandırıcı kullanabilirmisiniz? Bu gibi sorularınızın yanıtlarını bu yazımızda bulabilirsiniz uzmanlardan derlediğimiz bilgileri sizlere aktarıyoruz


Günümüzde Nutrasweet (aspartam) veya diğer suni tatlandırıcı maddeleri içeren birçok diyet gıda maddesi yaygın olarak tüketilmektedir. Bu ürünlerin kullanımı gebe olmayan kişilerde güvenlidir. Gebelik sırasında suni tatlandırıcıların kullanımı ile ilgili çok fazla çalışma yoktur. Gebelik döneminde suni tatlandırıcılar ve bunları içeren ürünlerin mümkün olduğu kadar az tüketilmesi önerilir.

Aspartam vücutta metabolize edildiğinde metanol, aspartik asit ve fenil alanin adı verilen maddeler ortaya çıkar . Bunlardan aspartik asit plasentayı geçemez, metanol de çok düşük düzeyde olduğu için zararlı değildir. Bir aminoasit olan fenil alanin ise FKU (fenilketonüri) hastalığı olan kişilere zararlıdır. Çocukluk döneminde diyet ile tedavi edilebilen bu durum erişkin kadınlarda gebelik döneminde göz önünde bulundurulmazsa bebeğe zarar verebilir. Bu madde sinir sistemine zarar vererek ağır zihinsel geriliğe neden olabilir. FKU hastalığı olan gebeler aspartam içeren ürünleri kullanmaktan kesinlikle kaçınmalıdır.

Katkı Maddeleri
Birçok hazır gıdanın tazeliğinin korunabilmesi için nitrat içeren katkı maddeleri kullanılır. Gebelik döneminde bu ürünlerin tüketilmemesi önerilir. Bunun yanında taze meyve ve sebzelerin de üretim sırasında kullanılan böcek ilaçları ve gübrelerin içerdiği kimyasallardan arınabilmeleri için yenmeden önce çok iyi yıkanması gerekir.

Kaynak: www.meleklermekani.com/gebelik

16 Şubat 2013 Cumartesi

Bebeğim erkek mi kız mı olacak ?

Bebeğim kız mı yoksa erkek mi olacak ?

Binbir zorluklardan sonra hamile kaldınız. Kediyi merak öldürür hesabı şimdi de bebeğinizin cinsiyetini merak ediyorsunuz :) Gerçi biz kadınların tamamında bu durum vardır. Hep ama hep, bitmek tükenmek bilmeyen bir merakla sorgularız herşeyi. E napalım kadın olanın doğasında  var dimi kızlar ?

Bebeğim Erkek mi Kız mı ?

Peki bebeğimin cinsiyetini yüzde yüz söyleyen tahliller var mı ?

Hayır kızlar, bebeğinizin cinsiyetini yüzde yüz olarak şu olacak şekilde söyleyen bir tahlil sistemi yoktur. Henüz de icat edilmemiştir.

Peki Çin takvimi için ne diyorsunuz ?

Gerek sitemize yazılan yorumlar, gerekse güncel hayatta karşılaştığımız, bu tahlili yapan kişilerin söylediklerine göre bu oranın % 80 civarında doğru söylediği sonucunu çıkarttım. Adamlar yapmışlar işte öyle yada böyle bir şekilde doğru çıkıyor :)

Peki çin takvimi sonucuna bakıyor musunuz nereden öğrenebilirim ?

Bizler zaman ve fırsat buldukça sizlerden gelen bilgiler doğrultusunda çin takvimine bakıyoruz kızlar. Dilerseniz bu konuya doğru olmak şartı ile;

En son adet gördüğüm tarih,

Doğum tarihim,

Hamile kaldığım ay,

bilgilerini yazıp yorum olarak gönderiniz size yardımcı olalım. Eğer halen hamile değilseniz bizlere doğum tarihinizi gün ay yıl olarak gönderirseniz sizlere hangi ayda hangi cinsiyette bebeğinizin olacağını söylüyoruz. ( Biz söylüyoruz derken, çin takvimine göre yazıyoruz yüzde yüz değil hiçbirşey bilginiz olsun )

Allah, öncelikle hayırlı ve sapasağlam bir bebek nasip etsin isteyen tüm anne adaylarına. Kalın Sağlıcakla.

HAMİLEMİYİM ?